Budišćak-team
Advices & Tips for health

Peruanska Maca – 9 prednosti korištenja

Peruanska maca posljednjih godina eksplodirala sa popularnošću. To je zapravo biljka rodom iz Perua, a obično je dostupna u obliku praha ili kao dodatak.

Korijen Maca tradicionalno se koristi za povećanje plodnosti i seksualnog nagona. Također se tvrdi kako poboljšati energiju i izdržljivost.

Što je Peruanska Maca?

Tvornica maca, znanstveno poznata kao Lepidium meyenii, ponekad se naziva peruanskim ginsengom.

Uglavnom raste u Andama središnjeg Perua, u otežanim uvjetima i na vrlo visokim nadmorskim visinama – iznad 13.000 stopa (4.000 metara).

Peruanska Maca je križićno povrće i stoga se odnosi na brokulu, cvjetače, kupus i kelj. Ima  vrlo dugu povijest medicinske i kulinarske upotrebe u Peruu. Korijen koji raste pod zemljom je glavni jestivi dio biljke.

Postoji u nekoliko boja, od crne do bijele boje. Korijen Maca općenito se suši i konzumira kao prah, ali je također dostupan i u kapsulama te kao tekući ekstrakt.

Okus maca korijena praha, koji neki ljudi ne vole, opisan je kao zemljani i nutty. Mnogi ga dodaju u zobene pahuljice i slatke poslastice.

Važno je napomenuti da je istraživanje maca još uvijek u ranim fazama. Mnoge su studije male, obavljene na životinjama i / ili sponzorirane od strane tvrtki koje proizvode ili prodaju maca.

1. Vrlo je hranjiva

Čokoladni prašak Maca je vrlo hranjiv i velik je izvor nekoliko važnih vitamina i minerala. Jedna unca (28 grama) maka korjenastog praha sadrži:

 • Kalorije: 91
 • Carbs: 20 grama
 • Protein: 4 grama
 • Vlakna: 2 grama
 • Masnoća: 1 grama
 • Vitamin C: 133% RDI
 • Bakar: 85% RDI
 • Željezo: 23% RDI
 • Kalij: 16% RDI
 • Vitamin B6: 15% RDI
 • Mangan: 10% RDI

Korijen Maca je dobar izvor ugljikohidrata i bjelančevina, niske masnoće i sadrži fer količinu vlakana. Također je dosta visoko u nekim bitnim mineralima i vitaminima, poput vitamina C, bakra i željeza.

Sadrži različite biljne spojeve, uključujući glukozinolate i polifenole.

Prašak korijena Maca je visok u bjelančevinama i ugljikohidovima i bogat je brojnim hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, bakar i željezo. Također sadrži mnoge bioaktivne biljne spojeve.

2. Povećava libido kod muškaraca i žena

Smanjena seksualna želja je čest problem među odraslim osobama. Posljedično, zanimanje za bilje i biljke koje prirodno potiču libido je sjajno.

Maca je teško prodana kao učinkovita u poboljšanju seksualne želje, a tu tvrdnju podupiru istraživanja.

Pregled iz 2010. godine koji je uključivao četiri nasumične kliničke studije s ukupno 131 ispitanika pokazalo da maca poboljšava seksualnu želju nakon najmanje šest tjedana ingestije.

Maca povećava seksualni nagon kod muškaraca i žena.

3. Može povećati plodnost kod muškaraca

Kada je u pitanju muška plodnost, kvaliteta i količina spermija je vrlo važna. Postoje dokazi da korijen maka povećava plodnost muškaraca.

Nedavni pregled sažeo je rezultate pet malih studija. Pokazalo se je da maca poboljšala kvalitetu sperme kod neplodnih i zdravih muškaraca.

Jedna od studija uključivala je devet zdravih muškaraca. Nakon konzumiranja peruanske mace četiri mjeseca, istraživači su otkrili povećanje volumena, brojanja i pokretljivosti sperme.

Maca može povećati proizvodnju spermija i poboljšati kvalitetu sperme, čime se povećava plodnost kod muškaraca.

4. Može pomoći osloboditi simptoma menopauze

Klimakterij je definiran kao vrijeme u ženskom životu kad joj trajno trajno menstrualno razdoblje. Prirodni pad estrogena koji se pojavljuje tijekom tog vremena može uzrokovati niz neugodnih simptoma.

To uključuje vaginalnu suhoću, promjene raspoloženja, probleme sa spavanjem i razdražljivost.

Jedna recenzija na četiri studija za žene u menopauzi otkrila je da je maca pomogla ublažavanju simptoma menopauze.

Istraživanja na životinjama pokazuju da maca može pomoći u zaštiti zdravlja kostiju. Žene imaju veći rizik od osteoporoze nakon menopauze.

Maca može poboljšati simptome menopauze, uključujući poremećeno san.

5. Maca može poboljšati vaše raspoloženje

Nekoliko je studija pokazalo da maca može poboljšati raspoloženje. To je povezano sa smanjenom anksioznosti i simptomima depresije, osobito kod žena u menopauzi.

Peruanska Maca sadrži biljne spojeve pod nazivom flavonoidi, za koje se sugerira da su barem djelomično odgovorni za ove psihološke prednosti.

Peruanska Maca može poboljšati vašu mentalnu dobrobit i raspoloženje smanjivanjem depresije i anksioznosti, posebno kod žena u menopauzi.

6. Može potaknuti sportsku učinkovitost i energiju

Peruanska Maca korjenasti prah je popularan dodatak među bodybuilderima i sportašima. Tvrdi se da pomaže u dobivanju mišića, povećanju snage, povećanju energije i poboljšanju performansi vježbi.

Štoviše, jedna mala studija u osam muških biciklista otkrila je da su poboljšali vrijeme koje su im trebali dovesti do vožnje bicikla od gotovo 40 kilometara nakon 14 dana kori[tenja ekstrakta maca.

Trenutačno nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju bilo kakve prednosti za mišićnu masu ili snagu.

Dopunjavanje s maca može poboljšati performanse vježbanja, osobito tijekom trajanja događaja. Njezini učinci na mišićnu masu i snagu još se moraju proučavati.

7. Kada se nanese na kožu,Peruanska Maca može pomoći da ga zaštiti od Sunca

Ultraljubičaste (UV) zrake od sunca mogu oštetiti i zapaliti nezaštićenu, izloženu kožu. Tijekom vremena, UV zračenje može uzrokovati bore i povećati rizik od raka kože.

Postoji nekoliko dokaza da primjena maca ekstrakta, koncentriranog oblika biljke, na vašu kožu može pomoći u zaštiti od UV zračenja.

Jedna studija pokazala je da je ekstrakt maca nanesen na kožu od pet štakora tijekom tri tjedna, sprečava oštećenje kože od UV izloženosti.

Zaštitni učinak pripisuje se polifenolskim antioksidansima i glukozinolatima koji se nalaze u maki.

Potrebno je imati na umu da ekstrakt maca ne može zamijeniti konvencionalni krema za sunčanje. Maca štiti kožu samo onda kada se nanosi na kožu, a ne kada se jede.

Kada se nanese na kožu, ekstrakt maca može vas zaštititi od sunčevih UV zraka.

8. Može poboljšati učenje i pamćenje

Peruanska Maca može poboljšati funkciju mozga. Zapravo, tradicionalno su koristili domaćini u Peruu kako bi djeci poboljšali rezultate u školi u školi.

Neki dokazi ukazuju na to da maca, posebice crna vrsta, može poboljšati pamćenje kao i samo učenje.

9. Može smanjiti veličinu prostate

Prostata je žlijezda koja se nalazi kod muškaraca. Proširenje prostate, poznata i kao benigna hiperplazija prostate (BHP), uobičajena je kod starenja muškaraca.

Veća prostata obično može uzrokovati različite probleme s prolazom mokraće, jer okružuje cijev kroz koju se urin uklanja iz tijela.

Na nekoliko studija koja su izvedena na glodavacima upućuje na to da crvena maca smanjuje veličinu prostate.

Predloženo je da je učinak crvene mace na prostatu povezan s visokom količinom glukozinolata. Ove tvari su povezane sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Velika prostata je uobičajena pojava kod starijih muškaraca i može uzrokovati probleme s mokrenjem. Neke studije sugeriraju da crveni maca može smanjiti veličinu prostate.

 

Možda će Vas zanimati!

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga zajedno a svojim prijateljima na društvenim mrežama!

Unaprijed Vam hvala Vaš

Budišćak team

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More