Budišćak-team
Advices & Tips for health

Mandarina – Eterično ulje

Došla na je jesen i sezona jednog od najokusnijeg voća kao što su mandarine. U ovom članku ćemo Vam bolje pojasniti koliko je mandarina zdrava i ljekovita.

Mandarine

Mandarine su pune vitamina C i i vitamina A, koji nam pridonose jako puno jer nam jačaju organizam i sam imunitet.

A ono što jako malo ljudi zna, a to je da nam mandarine pridonose ljepoti kože, jer nam hrane kožu svojim nutricionističkim vrijednostima.

Uz svoj ugodan miris i okus, samo sa jednom mandarinom unosimo oko 80% potrebne dnevne količine vitamina, konzumiranje mandarina visoko preporučuju i sami doktori.

Uz vitamin C i vitamina A također su bogate Kalcijem, Cinkom i Magnezijem koji nam pomaže u boljem pamćenju i boljem funkcioniranju mozga.

Sok od mandarine odlično djeluje na osobe oboljele od hepatitisa C i bolesti jetre, a ujedno štiti i od dijabetesa tipa 2. zbog toga mandarinu nazivaju zaštitinicom svakog čovjeka.

Kako pronaći kvalitetne mandarine

Potražite mandarine koje su glatke i sjajne. Oni bi trebali biti bez modrice i mrlja. Pomirišite svoje mandarine – trebale bi mirisati ugodnim slatkim mirisom.

Uzmite ih u ruku, previše zrele mandarine će biti teške za njihovu veličinu. Moraju biti čvrste ili malo mekane.

Mandarine treba čuvati u hladnjaku i mogu trajati do dva tjedna. Također možete kupiti konzervirane mandarine.

Ako to odlučite, svakako kupite one koji nemaju dodano šećer, jer to može povećati sadržaj šećera. Sok od mandarina može se kupiti.

Ako pokušavate upravljati težinom ili šećerom u krvi, treba izbjegavati sok. Ali, mala količina može biti korisna u receptima, pri čemu se posvećuje doradi, marinadi ili dodavanju okusa mesu.

Mandarina i kilogrami

Mandarina pomaže ljudima sa kolesterolom. Ona u sebi sadrži jedan sastojak koji se zove Pektin i on sprječava rast šećera, a time i osjećaj gladi.

Doktori je osobito preporučaju osobama koje se žele osloboditi problema sa viškom kilograma, te osobama koje imaju problema sa probavom.

Osobama koje imaju problema sa probavom se preporuča zbog toga što je mandarina vrlo bogata vlaknima koji pozitivno utječu na organizam.

Možda će Vas zanimati jedan od načina skidanja kilograma…kliknite ovdje!

Metode pripreme i posluživanja

Mandarine dolaze sa korom koju je lako oguliti, što čini njihovo jestivi dio dobro očuvanim od onečišćenja. Samo očistite vlažnom upijajućom krpom kako biste uklonili prljavštinu i vosak.

Skinite koru rukama, uklonite suštinu i odvojite segmente. Segmenti bez sjemenja mandarine / clementina mogu se lako pojesti.

Kao i u ostalom citrusnom voću, iscijedite unutrašnjost. Iako je bezopasno jesti sjemenke, njihov gorak okus čini ih ne jestivim.

Eterično ulje mandarine

Mandarina je dragocjena za kožu svake žene. Od mandarine se radi eterično ulje koje hrani kožu, štiti je i kožu čini mekom i ugodnog mirisa.

Eterično ulje ujedno i kontrolira lučenje sebuma i dubinski čisti zatvorene pore te djeluje antiseptički i sprječava upale.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, podijelite ga zajedno s prijateljima na društvenim mrežama!

Zapratite naš blog!

Hvala Vam

Vaš

Budišćak team

 

Izvor: Ivan Kunješić

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More